06 Dec Pvc pencere üretim makinesi alırken nelere dikkat edilmeli ?
PVC pencere üretim aşamaları ve bu aşamalarda kullanılan makineler ile ilgili yurt içi ve yurtdışı bir çok takipçimizin istemiş olduğu bilgileri sektörün içinden bazı teknik dostlarımız ile konuşarak sizler için derledik. Bu bilgileri zamanla güncelleyerek siz site takipçilerimizin doğru bilgilere hızlı ulaşıp efektif yatırımlar yaparak işinizi büyütmenizde sizlere destek olmak istiyoruz.
PVC pencere üretimi yapmak için aşağıdaki adımları dikkatle takip etmek gereklidir.
- Kesim – PVC profiller, hazırlık aşamasında bir bilgisayardan veya eldeki projeden, atölyede bulunan makinenin manuel veya otomatik olmasına göre belli açılarla kesilir.
- Frezeleme – Bu adım sırasında, bazı parçaların belirli bölgelerinde küçük delikler açılır. Kapı ve pencere bloklarının yapılarında drenaj kanalları oluşturmak için böyle bir prosedür gereklidir.
- Destek sacı ekleme – önceden kesilmiş profillerin boyutlarına göre, iç bölmelere yerleştirilen ve metal için kendinden klavuzlu vidalarla sabitlenen çelik şeritler yerleştirilir. Bu, plastik parçaların sertliğini önemli ölçüde artırır.
- Orta Kayıt Alıştırma- PVC profillerin kasa içinde orta kısımdaki profillerinin çerçeveye tam olarak oturması için, uç kısımlarının frezelenip hazırlanması aşamasıdır.
Listelenen faaliyetler tamamlandıktan sonra profiller, çerçeve ve kanatlara montaja hazır kabul edilir. Bu adımlar kaynak ve köşe temizleme makinelerinde gerçekleştirilir.
4.Birleşim noktalarının yüksek mukavemetini ve hassasiyetini sağlayan optimum sonuç, çerçeve veya kanadın tüm ek yerleri aynı anda bağlandığında elde edilir. Yani 4 köşe birleşiminin tamamı aynı anda yapılmalıdır. Bu yalnızca otomatik ekipmanla sağlanabilir. Profillerin kaynaşması yüksek sıcaklık ve basınçta gerçekleştirilir. Optimum kaynak modu ihlal edilirse, birleşim noktalarının kalitesi tatmin edici olmayacaktır.İstenilen parametrelere ulaşmak için, özel Teflon elemanlar, plastiği eriten PVC profillerin parçaları arasında sıkı bir şekilde sabitlenmiş boşluklara indirilir. İstenilen sıcaklığa ulaştıktan sonra, yapışmaz kaplı plakalar hızla yükselir ve tüm parçalar aynı anda birbirine bastırılır ve plastik tamamen birleşene kadar tutulur.
5. PVC parçalar birleştirilirken erimiş plastik kısmen sıkıldığından, profillerin kaynaşmasından sonra birleşim yerleri çok pürüzlü görünür. Çerçeve ve kanat köşesinde oluşan çapakların kaldırılması pencerelerin güzel görünmesi için bir zorunluluktur.Bu görünümün düzeltilmesi için çapaklar özel bir freze makinesi ile kaldırılır.
Yukarıdaki prosedürler izlenerek kaliteli PVC pencere üretimi tamamlanmış olur.
Verilen bilgiler ışığında sizlere bir PVC atölyesinin kurulumu için neler gereklidir kısaca anlatmaya çalışalım.
Pvc pencere üretim planınıza göre hangi makinalara ihtiyacınız vardır, artan üretim adetinize ve ihtiyacınıza göre hangi makinaları seçmeniz gerekir vb. sorularınıza cevaplar verelim.
Son yıllarda gelişen teknoloji ile beraber PVC işleme sektöründe de makineleşme giderek hız kazanmış bulunmaktadır. Bu yazımızda sizlere, sektöre girmek isteyen ya da yeni makine yatırımı yapmak isteyen müşterilerimize nasıl yardımcı olup ihtiyaçlarını tam olarak belirleyebiliriz noktasında açıklamalar yapacağız.
Temel olarak PVC işleme sektörü makineleri 3 ana başlıkta incelenebilir.
- Tek kafalı set makineler
- Çift kafalı set makineler
- İşleme merkezleri ve otomatik hatlar.
Burada dikkat edilmesi gereken konu ; üretim planınıza ve yatırımınıza en uygun olan pvc pencere üretimi makine parkurunu seçmek olacaktır. Örnek verecek olursak ; kuracağınız atölye için bütçeniz kısıtlı ve personelinizi de en verimli şekilde kullanacaksınız ama bir yandan da hızlı üretim yapmak istiyorsunuz. Doğal olarak ilk anda tek kafalı setlere yönelmek tabi ki en doğru yol gibi görünse de , tek kafalı makine parkuruna kesim grubunda çift kafa kesim makinesi tercih ederek üretim hızınızı % 50-60 oranında arttırabilirsiniz.
Gelin şimdi de bahsettiğimiz setlerden ilk ikisini kısaca tanıtarak başlayalım.
- Tek kafalı set makine parkuru: İçerisinde ki tüm makinelerin tek çalışma kafası ( ünitesi) bulunduğu ve nerdeyse her defada tek işlem yapabilen, insan emeğine dayalı parkurdur. Kurulum maliyeti ilk başta ekonomik gibi görünse de, uzun vadede, insan gücü ve emeğine tamamen dayalı olduğu için, üretim maliyeti yüksektir. Son yıllarda özellikle dünyadaki enflasyona bağlı işçilik maliyetleri ve özellikle adam/saat ücretlerindeki artışlardan ötürü üreticileri bu konuda tekrar düşünmeye sevk etmiş, bu da özellikle makineleşme teknolojisine ciddi bir ivme kazandırmıştır. Ayrıca her sektörde olduğu gibi kalifiye eleman sıkıntısından ötürü doğru personeli bulup ona yatırım yapma maliyeti de gitgide artmaktadır.
Ama yine de sektöre yeni girenler yada sınırlı ve belirli bir çevrede üretim yapacaklar için Tek kafalı makine parkurunu şöyle de tarif edebiliriz;
–1 adet tek kafalı pvc kesim makinesi ( Genelde 400mm,450,500,550,600 mm çaplı testere bulunduran kesim makinesidir.
– 1 adet Pvc kol yeri delme ve kanal açma su tahliye makinesi
– 1 adet PVC tek köşe kaynak makinesi
– 1 adet Pvc çıta kesim makinesi
– 1 adet orta kayıt alıştırma makinesi
– 1 adet köşe temizleme makinesi
Ve bahsettiğimiz her set için mutlaka olması gereken ortalama 500 litre, 5,5 hp ve en az 6 bar basıncı sisteme sağlayan hava kompresörü.
Bahse konu tek kafalı makine parkuru ile 8 saatte ortalama olarak 40-60 adet pencere üretimi yaklaşık olarak 5-7 kişi ile üretilmektedir. Ortalama olarak 300 metrekare alan da bahse konu üretim yapılabilmektedir.
- Çift kafalı set makine parkuru : İçerisindeki bazı makinelerin tek kafa bazılarının çift kafa ( köşe) ya da bazılarının CNC sisteme sahip olduğu ve üretimin hızlı şekilde ilerlediği makinelerdir. Kurulum maliyeti kabul edilebilir seviyede, üretim hızının yeterli olduğu , insan etkisinin üretime daha hızlı katıldığı ve optimum seviyede üretimin yapıldığı parkurdur.
- 1 adet çift kafa kesim makinesi ( 450mm,500,550,600 ve 650 mm çaplı testere bulunduran kesim makinesidir.
- 1 adet Pvc kol yeri delme ve kanal açma su tahliye makinesi PVC 3 eksen CNC freze makinesi
- 1 adet çift köşe kaynak makinesi
- 1 adet ( kalıpsız ve farklı profil türleri için ayar gerektirmeyen) çıta kesim makinesi.
- 1 adet 1 veya 2 bıçaklı orta kayıt alıştırma makinesi
- 1 adet yarı otomatik yada Full CNC köşe temizleme makinesi
Ve bahsettiğimiz her set için mutlaka olması gereken ortalama 500 litre, 5,5 hp ve en az 6 bar basıncı sisteme sağlayan hava kompresörü.
Bahse konu çift kafalı makine parkuru ile 8 saatte 80-120 adet pencere üretimi yaklaşık olarak 4-5 kişi ile üretilmektedir. Ortalama olarak 500 metrekare alan da bahse konu üretim yapılabilmektedir.
- FULL CNC, PVC ve Alüminyum işleme makine parkuru: İçerisindeki bazı makinelerin çift kafa bazılarının da Full cnc ile üretim yapabildiği makine parkurudur. Kurulum maliyeti ilk bakışta yüksek gibi görünse de, üretim hızının yüksek ,insan emeğinin düşük olduğu ve optimum seviyede üretim oluğundan, en doğru yatırım olarak kabul edilebilir.
- 1 adet Çift kafalı kesim makinası
- PVC 3 EKSEN CNC frezeleme makinesi
- 3 lü su tahliye makinesi
- Çift köşe kaynak makinesi
- 1 adet yarı otomatik yada yada Full cnc köşe temizleme makinesi
- 1 adet orta kayıt alıştırma makinesi
- 1 adet ( kalıpsız ve farklı profil türleri için ayar gerektirmeyen) çıta kesim makinesi.
- Ve bahsettiğimiz her set için mutlaka olması gereken ortalama 500 litre, 5,5 hp ve en az 6 bar basıncı sisteme sağlayan hava kompresörü.
Bahse konu FULL CNC makine parkuru ile 8 saatte 200-220 adet pencere üretimi yaklaşık olarak 4-5 kişi ile üretilmektedir. Ortalama olarak 500 metrekare alan da bahse konu üretim yapılabilmektedir.
Aşağıdaki video listesini sabırla izlemenizi tavsiye ederiz. Pvc profil üretiminden pencere üretiminin son aşamasına kadar olan adımları detaylı bir şekilde görebilirsiniz.
Trade portal ve upvcprofil.com olarak bu yazımızı zamanla güncellemek suretiyle siz değerli dostlarımıza bilgi paylaşımı yaparak doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşıp yatırımlarınızda hata yapma riskinizi azaltmada sizlere destek olmak istiyoruz.
Mikail Kılıçlı
TRADE PORTAL
Whats app :0090 533 592 15 43
No Comments